Gyakran sétáltatok egyszerre 4-5 vagy annál több kutyát, az is megesik, hogy a megfelelő helyen póráz nélkül. Akik látnak az utcán mindig elcsodálkoznak azon, hogyan hallgatnak a kutyák rám ennyire. A válasz igen egyszerű: Számukra én vagyok a főnök, a „bandavezér”, éppen emiatt követnek mindenhová.

A pozíció nagyon sokat számít. Ha a kutyád előtt sétálsz, ezzel azt sugallod neki, hogy te vagy a főnök. Az a kutya, aki sétálás közben húzza a gazdáját és előtte megy, biztosan saját magát tekinti a vezérnek, emiatt nem is hallgat  a gazdira. Nagyon fontos továbbá, hogy például az ajtón kilépve, belépve is a gazdi legyen az, aki először átmegy a küszöbön. A kutyának látnia kell, ki a főnök kettőjük közül, ennek pedig  ez egy fontos lépcsőfoka.

Használj rövid pórázt. Ez segít a nagyobb kontroll alkalmazásában. Ha a megfelelő helyen van a póráz, a kutya nyakának a legtetején, akkor ezzel könnyebben tudjuk kommunikálni a megfelelő üzenetet az állatnak, továbbá könnyebben tudjuk majd irányítani is. Amikor utasításokat adsz a kutyának, mindig ügyelj a következetességre,s a biztonságára.

Szakíts időt a sétákra. A kutyák szeretik a napi megszokott rutint. Nem jó az, hogy össze-vissza visszük le őket sétálni, továbbá nagyon egészséges számukra a reggeli séta. Kutyája válogatja, hogy mennyi idő szükséges a sétához, de általában 30 perc – 1 óra közötti időintervallum megfelelő. Ez mind attól függ, hogy mennyire fárad el az állat a séta alatt, milyen idő van, mennyire van kedve mozogni, stb.

Ne hagyj fel hazaérve az irányítással. Amikor hazaértek, ne hagyj fel az utasítások adásával. Mikor leveszed róla a pórázt vagy a cipődet elrakod a helyére, mond neki, hogy várjon türelmesen.

Séta után adj enni az állatnak! Ezzel azt éred el nála, hogy úgy gondoljon az ételre, mint a „munka” utáni megérdemelt jutalom. S kiküszöbölöd a bélcsavarodás lehetőségét! A legfontosabb, ne feledd a friss vizet!

Mindig takaríts fel az utcán a kutyád után! Legyél kötelesség tudó gazda! Legyél ezáltal önmagadra is igényes.